Basspiralens springkraft

Basspiralens springkraft er spenningsfeltet mellom å søke og ta i mot.

https://www.psykopizza.no/wp-content/themes/psykopizza

Når vi trenger noe, åpner vi oss for verden og søker ernæring, men risikerer samtidig ikke å bli sett eller møtt. De åpne grensene i forhold til andre gjør oss sårbare, og følelsene møtet med andre utløser kan føles så smertefulle at vi må beskytte eller forsvare oss mot dem. 

Når vi åpner oss for å ta i mot det vi trenger, risikerer vi samtidig å bli oversvømmet av grenseoverskridende næring fra de vi søker forbindelse til. Vi får ikke det vi trenger, men får det andre trenger å gi. Når vi ikke blir møtt ved grensene våre, blir det uklart hva som er på innsiden og utsiden av oss. Vi kan bli bærere av følelser og tilstander som kommer fra andre – slik at vår egen indre kilde til identitet blir forurenset av andres behov. 

Uansett hvilke balanser mellom å søke og ta i mot vi erfarer i de mest sårbare årene i livet, utvikles forsvar for å beskytte oss mot avvisning og overveldelse. I spiralens startpunkt finner vi derfor sårbarhet og forsvar i relasjonen til andre. Det er vårt møte med andre og andres møte med oss som definerer spiralens repeterende krumning. 

-Knut Ivar

Illustrasjon av: Solveig Ylva Dagsdottir